Cumartesi, Mayıs 03, 2008

Amasya Tatlısı

Bu tarifi annemin çookk eski defterlerinden buldum. Adı hakkındaki senaryolar hakkında hiçbir fikrim yok.. Amasya ile ilgisi nedir, onu da bilmiyorum.. Defterde adı, sanı, cismi ne şekildeyse orjinaline hiç dokunmam.. Şekli hakkında çok açıklık olmadığı için dokunmak zorunda kaldım ama :)

Şekli; isteyen dümdüz tepsiye yerleştirip dilim dilim kesebilir, isteyen kurabiye formu verir, isteyen de böyle benim gibi kaplumbağa sırtı formu verir :) İsim nasıl ama.. Kaplumbağa sırtı.. :))

Malzemeler :

1 yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 paket kabartma tozu veya karbonat
1/2 su bardağı ceviz
2 yemek kaşığı tereyağ (eritin)
Yaklaşık 2 su bardağı un

Şerbeti :
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1/2 limonun suyu

Yapılışı :
Şeker ve yumurta çırpılır. Sıvı yağ, yoğurt, eritilmiş yağ eklenip karıştırılır. 2 su bardağına yakın un, kabartma tozu, ceviz eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yapılır. Hamur iki parçaya ayrılır. Her parça merdane ile tabak büyüklüğünde açılır. İçine ceviz veya fındık konulur ve elle bastırılır. Rulo yapılır ve bir parmak kalınlığında kesilir, tepsiye dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir, çıkınca soğuk şerbet dökülür, iki saat bekletilir servisten önce..

NOT : Hamura şekil verilirken, kurabiye gibi yuvarlak olarak da yapılıp çatalla çizilip, yumurta sarısı sürülüp hindistan cevizi dökülebilir. Ya da tepsiye bütün olarak dökülebilir.
Afiyetler olsun...

15 yorum:

  1. Şerbetli bu arz tatlılar her zaman favorim olmuştur... Bir porsiyon baklava yerine bir porsiyon senin tatlını tercih ederim...

    Edacığım tatlıya bayıldım bol cevizli ne güzel yenir...

    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. merhaba canım ismide görüntüsüde harika...

    ellerine sağlık...

    iyi pazarlar....

    YanıtlaSil
  3. canım hemen aldım tarifi en kısa zamanda deneyeceğim sen buna kaplumbağa tatlısı de çok daha şirin ve bu görüntü kesinlikle süper

    ellerine sağlık
    kocaman sevgilerr

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglik canim
    harika olmus

    YanıtlaSil
  5. hımm değişik bir lezzet.güzel görünüyor.ellerine sağlık canım.

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık. çok leziz görünüyor. afiyet olsun. www.guzelevim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım ,nefis olmuş,ismide yakışmış doğrusu ,tadınıda merak ediyorum nasıl lezzetlidir allah bilir....sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık pek bir havalılar.Sevgilerr

    YanıtlaSil
  9. Eda'cığım,

    Kaplumbağa sırtını çok sevdim, tarif de çok güzel görntüsü de. Ellerine sağlık.

    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. MAcera dolu bir tarif olmuşş:)
    Ellerine sağlık canımm

    YanıtlaSil
  11. Memleketimin tatlısı :)))) Ama de ki hiç yedin mi yada yaptın mı?? Hayır :)) Nefis bir lezzete benziyor Eda'cım, denerim ben bunu :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Eda'cığım,
    Ben bu tatlıyı bir arkadaşımdan öğrenmiştim.İsmi neydi biliyor musun ?
    "BALIKESİR TATLISI"
    İlginç olan da tarifi aldığım arkadaşım Balıkesir'li değil..
    Demek ki bu tatlı "herhangi bir il tatlısı" :))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Pek hoşmuş bunlar komşu. Kalmamıştır tabii...

    YanıtlaSil
  14. cnm anneler günün kutlu olsun..Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Kaplumbağa sırtı tatlın çok güzel olmuş canımm :) Ne varsa eskilerde var.Unuttuğumuz tatlar.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu eder...
Teşekkürler...