Salı, Ocak 08, 2008

Hırçın


Ocağın kaçına gelmişiz bende hala tarif girme şevki yok...Yeni yıla garip başladık, hadi hayırlısı bakalım...Hep üst üste gelen tuhaf tesadüfler, yorullduummm. Sayfama gelip gelip bakanlar benim yeni yıl listemi görmekten sıkılmışlardır tahmin ediyorum...Ne oldu o liste derseniz, ilk adımlara başladım diyebilirim :) Mesela spor maddesini çok yakında hayata geçiriyorum. Bir-iki yer arasında karar verip, başlamak kaldı sadece...Ya, ben öyle boşa kararlar almam, alırsam da mutlaka uygularım :)

Bugün sizlerle ruh halimi de yansıtan bir tarif paylaşacağım.Adı hırçın..Kim yapmış, niye bu adı koymuş bilmiyorum ama tadı çok güzel...

Yani adının hırçın olduğuna bakmayın, siz bir deneyin tadına bakın :) Hani vardır ya huysuz gibi ya da zor bir kişi gibi görünen insanlar...Aslında onları bir çözdünüz mü, onlar da tadından yenmez ama mesele orda zaten, çözebilmekte..O sabrı ve emeği gösterenler de mutlaka kazanırlar :)

Gelelim yemelik hırçına...

Malzemeler şöyle :
Yarım kg un
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket maya
1 su bardağı su (su miktarı değişebilir)

Tüm bu malzemeler karıştırılmak suretiyle mayalı bir hamur hazırlanır. Hamur mayalanırken hadi biz iç malzemeyi hazırlayalım :)
İç malzeme :
250 gr kıyma
2 soğan
2-3 sarımsak
2 domates rendesi hepsi birlikte pişirilir, soğutulur.

Mayalanan hamuru 2 bezeye ayırıyoruz. Kabımızı yağlıyoruz ve birinci bezeyi kabımızdan biraz büyükçe açıyoruz ki sonra dış kenarlarını içe katlayacağız. Açtığımız hamuru kabımıza yerleştirip üzerine de iç malzemeyi yayıyoruz...İkinci bezeyi birinciden biraz daha küçük, yani tam kabımız ölçüsünde açıyoruz. Çapı tam ortasından artı şeklinde kesiyoruz.İç malzemenin üzerine kapatıyoruz. Kesilen kısımları çiçek gibi dışa kıvırıyoruz, böylelikle ortasından malzeme görünecek...Birinci hamurun dış kenarlarını içe kıvırarak hepsini kapatıyoruz. Çatalla çizgiler halinde bastırıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 220 derecede 20 dakika pişiriyoruz.

NOT : İç malzeme patatesli, peynirli maydonozlu olabilir...
Afiyet olsun...

9 yorum:

semra mutfakta dedi ki...

ellerine sağlık sıcak bir çayla çok iyi gider.

www.edasuner.com dedi ki...

afaş çok matrak olmuş ya adına bakmayın he başka admı yokmuş zavallı mamaya bu ad verilmiş elelrine sağlık üşenmezsem geçicem ocak başına bebek

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Hırçın yani bir nevi huysuz ve tatlı mama da diyebiliriz değil mi :))
Ellerine sağlık olsun, tarifsiz yazıların da bizim için pek kıymetli bilesin Eda'cım :))
Sevgiler...

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

EDACIĞIM SELAM,

BENDE BU ARALAR ÇOK YOĞUNUM. EVE ANCAK YATMAYA GİDER OLDUM. HAFTASONLARI DA HEP ÇALIŞTIM. VE SİTEYİ SİZLERİ İHAML ETTİM. YOĞUNLUK NORMALE DÖNÜNCE ARANIZDA OLACAĞIM. SİZLERİ ÇOK ÖZLEDİM... SEVGİLER...

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

huysuz ve tatlı börek deseydin sen buna
ellerine sağlık pek bi hırçın
sevgilerr

Mutfak Havlusu dedi ki...

ismi ilginç ama çekici
görüntüsü ise nefis!

kizilciksurubu dedi ki...

Cok harika görünüyor,ellerinize saglik

Tijen dedi ki...

İlginç bir isim bu: hırçın!
Kimin aklına gelirdi ki?

zerrin - misss dedi ki...

:)) hırçın ismini pek sevdim..

nefis olmuş ellerinize sağlık

sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com