Cumartesi, Mayıs 03, 2008

Amasya Tatlısı

Bu tarifi annemin çookk eski defterlerinden buldum. Adı hakkındaki senaryolar hakkında hiçbir fikrim yok.. Amasya ile ilgisi nedir, onu da bilmiyorum.. Defterde adı, sanı, cismi ne şekildeyse orjinaline hiç dokunmam.. Şekli hakkında çok açıklık olmadığı için dokunmak zorunda kaldım ama :)

Şekli; isteyen dümdüz tepsiye yerleştirip dilim dilim kesebilir, isteyen kurabiye formu verir, isteyen de böyle benim gibi kaplumbağa sırtı formu verir :) İsim nasıl ama.. Kaplumbağa sırtı.. :))

Malzemeler :

1 yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 paket kabartma tozu veya karbonat
1/2 su bardağı ceviz
2 yemek kaşığı tereyağ (eritin)
Yaklaşık 2 su bardağı un

Şerbeti :
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1/2 limonun suyu

Yapılışı :
Şeker ve yumurta çırpılır. Sıvı yağ, yoğurt, eritilmiş yağ eklenip karıştırılır. 2 su bardağına yakın un, kabartma tozu, ceviz eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yapılır. Hamur iki parçaya ayrılır. Her parça merdane ile tabak büyüklüğünde açılır. İçine ceviz veya fındık konulur ve elle bastırılır. Rulo yapılır ve bir parmak kalınlığında kesilir, tepsiye dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir, çıkınca soğuk şerbet dökülür, iki saat bekletilir servisten önce..

NOT : Hamura şekil verilirken, kurabiye gibi yuvarlak olarak da yapılıp çatalla çizilip, yumurta sarısı sürülüp hindistan cevizi dökülebilir. Ya da tepsiye bütün olarak dökülebilir.
Afiyetler olsun...

15 yorum:

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

Şerbetli bu arz tatlılar her zaman favorim olmuştur... Bir porsiyon baklava yerine bir porsiyon senin tatlını tercih ederim...

Edacığım tatlıya bayıldım bol cevizli ne güzel yenir...

Ellerine sağlık canım...

disal dedi ki...

merhaba canım ismide görüntüsüde harika...

ellerine sağlık...

iyi pazarlar....

yeşim dedi ki...

canım hemen aldım tarifi en kısa zamanda deneyeceğim sen buna kaplumbağa tatlısı de çok daha şirin ve bu görüntü kesinlikle süper

ellerine sağlık
kocaman sevgilerr

nino dedi ki...

ellerine saglik canim
harika olmus

ESRA dedi ki...

hımm değişik bir lezzet.güzel görünüyor.ellerine sağlık canım.

sevgiler..

gülten dedi ki...

ellerinize sağlık. çok leziz görünüyor. afiyet olsun. www.guzelevim.blogspot.com

egeli dedi ki...

ellerine sağlık canım ,nefis olmuş,ismide yakışmış doğrusu ,tadınıda merak ediyorum nasıl lezzetlidir allah bilir....sevgiler

Ayse Pamuk dedi ki...

Ellerine sağlık pek bir havalılar.Sevgilerr

Betül dedi ki...

Eda'cığım,

Kaplumbağa sırtını çok sevdim, tarif de çok güzel görntüsü de. Ellerine sağlık.

Öpüyorum.

Neşeli Sesler dedi ki...

MAcera dolu bir tarif olmuşş:)
Ellerine sağlık canımm

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Memleketimin tatlısı :)))) Ama de ki hiç yedin mi yada yaptın mı?? Hayır :)) Nefis bir lezzete benziyor Eda'cım, denerim ben bunu :))
Sevgiler...

Hülya dedi ki...

Eda'cığım,
Ben bu tatlıyı bir arkadaşımdan öğrenmiştim.İsmi neydi biliyor musun ?
"BALIKESİR TATLISI"
İlginç olan da tarifi aldığım arkadaşım Balıkesir'li değil..
Demek ki bu tatlı "herhangi bir il tatlısı" :))
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Pek hoşmuş bunlar komşu. Kalmamıştır tabii...

aslı kaya dedi ki...

cnm anneler günün kutlu olsun..Sevgilerimle...

mutfakcini dedi ki...

Kaplumbağa sırtı tatlın çok güzel olmuş canımm :) Ne varsa eskilerde var.Unuttuğumuz tatlar.Ellerine sağlık canım.