Pazartesi, Eylül 28, 2009

Meksika Mutfağından...


" Onun aşkı bana extra large bana extra large
Giydim ama benim boyum kaç, benim kilom kaç
Daha benim yaşım kaç "
şeklinde Nil'in sevdiğim şarkısı dilime takıldı sabahtan beri..

Boyumdan büyük iş midir bilmem ama bugün sizlerle meksika mutfağından tattığım lezzetleri paylaşmak istiyorum. Boyumdan büyük bir işse de zaten, işi bilenler muhakkak bizi bilgilendirmek üzere paylaşım yazısı yazacaklardır.

Meksika mutfağına karşı önyargım acısı yüzünden idi. Yemeklerde acıyla bir zorum mu var, evet vardı.. Ta ki, üniversite yıllarında bir batı karadenizli olarak, akdeniz insanları ile ev arkadaşlığı yapıp, güney mutfağını keşfedene dek..

Tamamen alt üst olan damak zevkim, iyi ki de oldu, müthiş keşifler yapmıştım..

Ve kısa bir zaman önce pul biberin zayıflamaya olan katkısını da keşfettikten sonra, soframda vazgeçilmez oldu kendileri..

Ne alaka diye sormayın, bilimsel açıklamasını yapamayacağım ama evet, kesinlikle zayıflamaya bir katkısı var !

Ben kendimce şöyle bir açıklama buldum, kendi adıma, kendi sistemim için yani..

Yemeklere sonradan eklenen tuzun zararlarını biliyoruz. Malesef ben de feci tuz severlerdenim.. Küçükken en sevdiğim masallardan biri de tuz kralının, başka bir kralın ülkesini, tuzu küçümsediği için cezalandıran o masalıydı, bilmem anlatabildim mi.. :)

Tabağıma tuz ekleme ihtiyacı hissettiğimde pul biber kullanıyorum ve böylelikle 3 beyazdan biri olan tuzun etkilerinden kurtarmış oluyorum.

Gereksiz su toplama ve şişkinlik de yaşamıyorum..

Dağılan konumuzu toparlamak gerekirse, tuz yerine biber iyidir diyelim ve meksika mutfağına geri dönelim..

Önce başlangıç tabağı.. Benim favorim Quesadillas, kapalı pizza ya da pidemsi benzetmesi yapabiliriz. Evde denemiştim bir kez hoş olmuştu. Bol baharatlı tavuk parçaları, mini kumpirimsi bir lezzet üzeri tabi ki fasulye püresi ile.. Taco cipsleri üzerine kaşar eritilmiş ayrıca.

Ekşi krema, salsa sos, turşu, meşhur fasulye püreleri mini harmanı..

Fajita, genelde tavuk ya da biftekten yapılıyor özel tavalarında.. Yanında özel pilavı, tortilla ekmeği, bazen de sos ile servis edilirken görüldüğü üzere burada altta karışık sebze ile..


Tortilla ince ve yassı olup, mısır unu ya da beyaz undan yapılan bir çeşit ekmektir. Ekmek adı olarak da menüde yemek adı olarak da kullanıldığı görülmektedir.


Burritos, tortilla ekmeği içinde zengin tatlar barındırıyor üzerinde eritilmiş kaşar ile birlikte..

Salata, karışık mevsim salatası guacomole sos ile..

Bu çorba masum bir domates çorbası gibi gözükse de ünlü jalapeno biberine doymuş, acı eşiğimin çokk çok üzerinde olduğu için 2. kaşıktan sonra ateşler saçtığım bir tattı . Hatırlamak bile istemiyorum kendisini :)

Alkolle arası hiç olmayan bana, bunların yanında önerilen içecek..

4 yorum:

Unknown dedi ki...

ayyy harika yemekler tam bana göre bayılırım böyle şeylere

mutfakcini dedi ki...

Ben bilimsel çalışmalara ters düştüm habibim:)pul biber zayıflatmıyo beni,aksine iştahımı açıyo:))Ki biliyosun müthiş bir acıseverim ben,acısız yemek düşünemiyorum.Alp yiyemiyo die yemeklere koymuyorum genelde ,ama tabağıma mutlaka ilave yapıyorum.bahçedeki cin biber saksılarının çokluğunu görsen :)Meksika mutfağınaysa bayılırımmmmm.yiyip de sevmediğim hiç bir şeyi olmadı daha.resimlere baktıkça ağzım sulandı,süper süperr.Şarkıyı kendime ithaf ediyorum,bu gün de benim dilime dolansın ;) Onun aşkı bana extra large bana extra large;)

ebruli dedi ki...

habibim bi baksana bana ;)

Safiye dedi ki...

Bu güzel yemeklerin tariflerini verebilirmisiniz.,